Rondje Moskou 2010

Hier schrijven wij over onze motorreis naar Moskou.

diplomaR detour

 

Na gedegen voorbereiding door de KNMV is het zover, we kunnen dit jaar voor het eerst (waarschijnlijk een éénmalig avontuur) met de motor naar Moskou. Aangezien wij graag toeren, wat van de wereld willen zien en bij voorkeur ergens heen gaan waar niet iedereen heen gaat was de beslissing om mee te gaan niet zo moeilijk. De KNMV is 4 jaar bezig geweest met de voorbereiding, Gerard is sinds december 2009 bezig met het verzamelen van informatie, uitzetten van de routes in Mapsource, hotels als wayponit markeren etc. De papierwinkel die erbij komt kijken op orde brengen, extra verzekeringen aanvragen (in Rusland is de gewone groene kaart niet geldig, ziektekostenverklaring voor niet standaard landen enz.) én het maken van deze weblog zodat jullie ons straks kunnen volgen tijdens onze “Detour to Moscow. Over 4 weken is het zover dan gaat het rondje Moskou beginnen. Onze paspoorten zijn opgestuurd voor de nodige stempels en visum bescheiden, de motoren zijn voor onderhoud en nieuwe banden geweest en ik moet eerlijk zeggen dat we er zin in hebben. Wij zijn er klaar voor, het bloed begint te kriebelen, het avontuur kan beginnen.

Het is Zondag 8 Augustus, nog 9 dagen werken en we hebben vakantie. Over precies twee weken zijn we bezig met de eerst reisdag maar of dat nog wel zo zeker is beginnen wij ons af te vragen. We volgen de weer- en nieuwsberichten nauwlettend. Ten oosten van Moskou woeden veenbranden. Deze veenbranden zijn er ieder jaar maar door de extreme hitte en droogte die dit gebied teistert zijn er meer als normaal. Voor Moskou geldt er een smogalarm, de smog is zo dik dat als men op het Rode Plein staat de overkant niet kan zien. Zelfs in de Metro heeft men last van de dikke vette smog. Wat betreft het weer heeft Centraal Europa en dan met name het voormalig Oost Duitsland, Tsjechië en Polen te kampen met het tegenovergestelde. Hevige regenval en wateroverlast is het waar het hier omgaat. Het deel van Polen waar wij aan het eind van de geplande trip door toeren is nu één groot zwembad. Erg spannend allemaal nu.

Zaterdag 14 augustus, het komt echt dichtbij nu. De Tour du Moskou gaat door, wij gaan naar Rusland! Men gaat er vanuit dat de route gereden wordt zoals die is uitgestippeld. De medewerkers van de KNMV volgen het nieuws omtrent de bosbranden en Tsjernobyl nauwlettend. Als het moet nemen Hermien en consorten de slaapzak mee om 24 uur per dag voor de Moskougangers bereikbaar te zijn. Gerard heeft de motoren al startklaar staan, ik ben ook maar begonnen met van alles en nog wat te verzamelen wat mee moet. Verder hebben wij besloten om vrijdag 20 augustus richting Fürstenwalde am Spree af te reizen. We hebben geen zin om te beginnen met een stevige reisdag, we doen het lekker op ons eigen tempo en zien wel waar we gaan overnachten. Gasthaus Piep in Erpensen is een optie, hier zijn we voor het eerst geweest op weg naar de FIM Rally in Tartu Estland in 2005.

19 Augustus 21.33u. we zijn er klaar voor, de motoren zijn gepakt en ik heb het erg netjes gedaan deze keer al zeg ik het zelf. Het zal ons toch geen tweede keer gebeuren dat één van de koffers onderweg openschiet en dat ik mijn schoenen en regenbroek om me heen zie vliegen. Claus is sinds gisteren onrustig hij heeft op zijn oude dag dondersgoed in de gaten dat er iets staat te gebeuren. De kids zijn geweest te eten even bijgepraat waar ze wat kunnen vinden mocht het nodig zijn. Leuk is het en ook weer vreemd om ze te horen dat zeggen “kiek uut” en kom heel weer thuis.

Wordt morgen vervolgd vanuit Erpensen………..

Veel leesplezier!

De reisverslagen: