Dag 9

Donderdag 27 augustus

Het is vroeg opstaan vandaag, de route gaat van Kristiansund naar hotel Elveseter in Bøverdalen. Via de Trollstigen, het Geirangerfjord, de Gamle Strynefjell en de Sognefjellvej en is 327 km. We gaan het binnenland in naar de hoogste bergen van Noorwegen, het is een drukbezochte toeristische route. De bussen rijden af en aan, op de uitzichtpunten is het druk met toeristen. Dus ook toeristen die nog net oversteken als jij de haarspeldbocht indraait.

Het uitzicht op de Trollstigen of Trollenroute is indrukwekkend, de bergen zijn onnoemelijk hoog. Anders als de Alpen en Dolomieten, grilliger. We zijn vaker op hoogtes boven 1.000 km geweest maar dat was anders. Dat was groener, meer bebost. Hier groeit niet veel op deze hoogtes door de kou, de boomgrens hier is 800 m. Dan de vele haarspeldbochten door naar de Geirangerfjorden. In de Geirangerfjorden meren cruiseschepen uit verschillenden landen aan. Van bovenaf lijken het speelgoedbootjes, eenmaal beneden zien we dat het echt wel grote cruiseschepen zijn. Omdat het regent worden er aan passagiers regenoveralls inclusief reddingsvesten uitgedeeld, triomfantelijk loopt men er mee rond.

IMG_0473IMG_0476IMG_0480

Dan gaat het verder omhoog naar de hoogvlaktes, het is hier koud. De lange bochten, de doordraaiers zijn er weer. Voor Lom gaan we tanken, na 280 km knippert het lampje dat er uitgekeken moet worden naar een tankstation. En dan komt de vanaf maandag beloofde regen, wat eerst miezerregen is gaat over in Noorse streepjesregen. Van het gas af en de regenpakken gaan aan. Dan door naar het hotel in Elveseter. Dit hotel is een bijzonderheid, het is geheel in oud Noorse stijl. Binnen is het net een museum. Het blijkt een oude hoeve te zijn, alle huizen zijn in de loop der tijd verbonden met gangen zodat je binnendoor kan naar alle vertrekken. De eerste hotelkamers zijn verhuurd in 1870.

IMG_0478IMG_0479IMG_0482IMG_0485

Voor vier reisgenoten is de dag niet goed verlopen. De Aprilla Caponord staat in Lom, een stadje verderop met het zelfde euvel als in Hirsthals. Of deze gerepareerd op gerepatrieerd wordt naar Nederland is nog de vraag. Twee anderen zijn onderuit gegaan waarvan één met duo, de eerste heeft alleen blikschade (te langzaam in de haarspeldbocht). Nummer twee ging onderuit in de regen op een gravelweg met als gevolg dat de duo een gebroken voet heeft en met de ambulance naar een sjukehus 250 kilometer (Lillehammer) verderop gebracht is.

De dag sluiten we af met een prima diner met als toetje een paar biertjes. Tevens wordt de route voor morgen besproken omdat we afwijken van de originele route. Er is n.l. vorige week een Zweedse bus in en tunnel verongelukt en die heeft nogal wat schade aan de tunnel veroorzaakt. Dat wordt links of rechtsom de berg voorbij. Linksom is 300km + 100km en rechtsom is 3ookm – 20 km. We kijken morgenvroeg wel of het nog pleurt en nemen dan de beslissing.