Dag 6

Maandag 24 augustus

De route van vandaag gaat van Voss naar Florø. Florø is de meest westelijke stad van Noorwegen. Het hotel is in de haven midden in de stad. In tegenstelling tot hotels in andere landen hebben de hotels hier vloerverwarming in plaats van airco, de kamers zijn dan ook erg warm.

De route begint goed, we beginnen direct langs het fjord op een single road track en het sturen moet weer even wennen, mijn vingers zijn nog niet wakker. Verkeer komen we amper tegen op deze wegen en dat vinden wij helemaal niet erg. De snelheid op deze wegen is maximaal 80 km p/u. zodoende genoeg tijd om de omgeving te bekijken, en het is het kijken waard. Om 10u. staan we op 1.000m hoogte en het is koud, alleen een tietshirt onder de motorjas aan is niet genoeg, ik trek een extra velletje aan. De wegen zijn sneeuwvrij maar naast ons ligt sneeuw, ik vermoed dat deze sneeuw er al even ligt. In deze gebieden lopen de koeien en schapen los, leuk is dan zo’n wildrooster in de bocht. Met de mamaschapen is niets mis, zij blijven rustig staan te kauwen. De kinderschapen willen nogal eens panieken en rennen wild alle kanten op.

IMG_0415DCIM101GOPRO

Haarspeldbochten genoeg op deze route, ze lopen mooi en zijn ruim. Echt krap zoals in de Dolomieten zijn we nog niet tegengekomen, wie weet wat er nog in het vat zit. We gaan het Sognefjord met de pont over van Vangsnes via Hella naar Dragsvik voor 84 kronen zonder koffie. Als Gerard daar pont boer was zou hij koffie serveren bij de auto’s en motoren. Het typische van deze pont is dat deze eerst naar Hella vaart, daar gaat het Hella gedeelte eraf, de overigen maken een rondje pont zodat de neuzen de andere kant op staan. De Hella – Dragsvik gangers sluiten aan en we meren af in Dragvik. Een logische en vlotte oplossing.

DCIM101GOPROIMG_0432IMG_0436

De koffietentjes hier zijn dungezaaid, als je er eentje ziet en je hebt zin in koffie dan moet je afstappen. Zo ook vandaag. Na 140 km vinden we er eentje. Het is een huisje bij een boerderij met een heuse DeLonghi koffiemasjien. Iets te eten is er niet behalve een mars of koekjes. Wil je absolute rust en stilte dan kan je hier een kamer huren. We hebben ons al wel afgevraagd wat de Noren hier bij winterdag doen als de uren daglicht minimaal zijn. Ik denk niet dat we hier kunnen aarden, je moet je er wel in kunnen vinden dat niet altijd alles voor handen is of even langs kan gaan bij de buren. Ons jaarlijksvakantiecultuuruitstapje doen we ünterwegs in het Sunnfjord Museum. Het is een museum met folkorekleding van heel Noorwegen en een openlucht museum.

IMG_0446IMG_0428IMG_0420

Dinsdag 25 augustus

Het is droog als we opstaan. Ze hebben voor vandaag en de rest van de week regen beloofd. Afwachten of we krijgen wat ze beloofd hebben. De eindbestemming van vandaag is met de rechtstreekse route 37 km naar Bovenfjorddei. Wij kiezen voor de route van 315 km, deze gaat naar het vogeleiland Runde via diverse tunnels, één van de tunnels heeft speciale lichteffecten, veerpontjes en bruggen oftewel een dagje tunnelveerbrughoppen.

IMG_0453IMG_0447

We volgen de kustweg langs de Noorse Zee, het is lekker wakker worden met de soepele bochten. Wat dat betreft mag ik niet klagen met mijn eeuwig geduldige reisleider Gerard en instructeur Arno. Hun tips en trucs en do’s en dont’s worden goed door mij gebruikt. Het gebied waar we doorheen rijden is dun bevolkt. De eilandjes die we vandaag aandoen zijn verbonden door bruggen. Bruggen met single track roads, dit houdt in dat je elkaar alleen passeren kan boven op de brug, als je daar bovenop staat te wachten zoals wij moesten heb je pas in de gaten hoe hoog deze bruggen zijn. De reden waarom ze zo gebouwd zijn is als je bruggen in een boog met elkaar verbindt de beide helften elkaar in balans houden, hiermee kan je de kosten besparen van hangconstructies.

DCIM101GOPROAfbeeldingsresultaat voor bruggen noorwegen

De veerponten gaan geregeld behalve tussen 12u. – 13u. dan zitten ze aan de soep. Net een Duitse camping met Mittagsrhue, dit zijn wij in ons jachtig landje helemaal niet meer gewend. Aan het eind van de route krijgen we een lange tunnel. Deze daalt en stijgt met 10% en ligt 280 meter onder de zeespiegel. Het hotel ligt ook nu weer, hoe kan het ook anders, aan een fjord. Het eten van vandaag is echt Noors, we eten één of andere cremésoep, stoofschotel van hert met wortelen, piepers en cranberrycompote, en een soort van kruidkoek met mierzoete glazuur als nagerecht.

IMG_0455

Als we de dag napraten met de medereizigers is eigenlijk niemand de bijzonder verlichte tunnel opgevallen, wel dat de regen is meegevallen en dat iedereen meer dan tevreden is over de afgelopen dagen.

Woensdag 26 augustus