9 juni 2011

Schotland

Dag 5

 

 

 

 

Het is zowaar droog als we op staan. De BBC Pelleboer belooft droog weer maar zonder regenbroek op stap doen we toch maar niet en dat is maar goed ook. De route rond het Cairngorms Nationaal Park staat op het programma maar die nemen we niet. Wij gaan voor de Whiskytour van zo’n kleine 300 km. We willen wat meer doen als alleen motorrijden. Het eerste gedeelte van de route gaat door het Cairngorms Nationaal Park waar ik gisteren over schreef. Indrukwekkend is het gebied war we door heen rijden. Mooi asfalt in een glooiende omgeving met op de achtergrond bergen waar nog sneeuw op ligt. Uitgestrekte heidevelden met heel opvallend op bepaalde plekken een helder groen graskleed er tussen en hier en daar een boerderij. De schapen rennen weer in paniek voor ons uit. Aan de kant van de weg liggen met regelmaat aangereden dieren. Boven ons zweeft een roofvogel op zoek naar zijn prooi, wat het is weet ik niet maar het heeft een behoorlijke spanwijdte.

Al vrij vlot komen we bij een oude whisky distilleerderij die nu dienst doet als museum. Al met al is het een heel proces voor de graan met het water whisky is. Elk merk heeft zijn eigen markante smaak. Typerend voor de smaak is het water, de weersinvloeden en in wat voor vaten het ligt te rijpen. Sherryvaten geven een zoetere smaak als eikenvaten. Des te langer het rijpt hoe zachter de afdronk maar de houtsmaak wordt steeds  sterker. Later op de route krijgen we een rondleiding bij een distilleerderij in werking, Glinfiddich. Na de rondleiding is het proeven van de drie whisky’s die ze produceren. Die van 12 en 18 jaar worden gerijpt in Amerikaans eiken vaten, van 15 jaar in Spaanse sherryvaten. De jongste is scherp van smaak vanwege de leeftijd, de middenmoot het zoetst door het sherryvat en de senior heeft de karakteristieken eiken smaak die overheerst. Aangezien Gerard een zoetbek is gaat hij voor de middenmoot van 15 jaar. En ik? Ik ben er geen liefhebber van geef mij maar een likeurtje.

Vandaag is het de laatste keer dat we gezamenlijk eten in het hotel. Voor het eten wordt een groepsfoto gemaakt. Zo langzamerhand hebben we de mederijders leren kennen en zij ons. Ik kreeg zowaar vandaag de complimenten dat ik een GS 1200 rijdt. Een GS 1200 is geen kleine motor qua uiterlijk, het enigste nadeel is dat ik er letterlijk en figuurlijk op moet klimmen. Na het eten praten we nog wat na met andere motorfanaten vooral Winnetou Sipkema kan goed vertellen. Morgen is het grote uittocht naar Newcastle, wij nemen de boot een week later en zakken af naar Dumbarton vlakbij Glasgow.

Conclusie, de Midweektoer is een gezellige groep fanatieke rijders. Ze rijden het liefst meer dan 400 km per dag. Schotland is inderdaad het motormekka van het noorden alleen jammer dat het weer niet altijd meezat. En wie weet gaan we volgend jaar weer mee met de Midweektoer.

 

 

4 gedachten over “9 juni 2011”

 1. ook ik leer van mijn vouten en hep eerst naar de foto’s van gisteren gekeken en gezien dat het goed is.

  de GPS problemen zijn eerst van tafel geveegd, want je kunt in schotland ook van andere dingen koppijn krijgen dan van een verbrandt GPS doosje.

  nu we het toch over koppijn hebben. als jullie in de buurt komen dan mogen jullie voor mij wel een flesje Glenfiddich meenemen(onkosten worden uiteraard vergoed). volgens mij ligt de stokerij in het north-east district(ik kijk niet op een kilometer)zie maar.

  misschien is het iets voor ons om naar toe te aan en dan met de ATB fiets de roege bultn op.

  morgenvroeg ben ik er weer. ga nu sluiten omdat we naar Daniel Lohues(wie kent hem niet) gaan in het theater.

  ps. hebben jullie al schotse hooglanders gezien? zoniet dan laat het maar even weten. dan maak ik in sellingen wel even een foto en stuur die naar jullie op met een mooie achtergrond. er is toch goin swien dei et verschil zoit.

 2. Prachtige foto’s van een mooi land, is wel iets anders dan Rusland.

  Bedankt voor de Whisky cursus, wat worden er toch mooie dingen van water en graan gemaakt.

  Goede reis, we blijven volgen.

 3. Kan dat zomaar, drinken en dan weer op de motor. Of gaan jullie dan achterop zitten????
  Succes met jullie ries verder alleen….al is het zonder GPS toch moeilijker.

 4. Mooi dat alles goed gaat aan die kant.
  Hier ook alles goed, met pukkie iets minder maar dat komt volgende week wel weer!!
  Mooie foto trouwens nummer 17
  Gr uit Zeddam

Reacties zijn gesloten.