8 september 2010 Moskou

PolenDuitsland

Na een lekker uitgebreid ontbijt gaan we over de Poolse A4 en de Duitse A18 naar hotel Ascot-Bristol in Potsdam. Geen geplande KNMV route vandaag. We zetten het gas op de maximum toegestane snelheid, ook vandaag moeten we ons aan de limiet houden want wij hebben nog steeds vakantie maar de politie niet. Dat is te zien aan de radartoestellen bij de wegwerkzaamheden. Een vette Porsche Cayenne is aan de kant gezet en aan de houding van de bestuurder is te zien dat hij “echt” niet vrolijk is. Of de bekeuring die hij gekregen heeft wel vet genoeg is vragen wij ons af omdat hij ons later weer  voorbij stuift.

Als je zo op de snelweg rijdt is er niet veel te kijken behalve dan dat je moet opletten wat erop de weg gebeurt. Zodoende is er dan genoeg tijd om de afgelopen 18 dagen de revue te laten passeren. We zijn met de motor naar Moskou getoerd wat ook onze bedoeling was, we hadden ook met het vliegtuig kunnen gaan maar dan zie je niet wat er buiten de toeristische gebieden is. Wij hebben niet alleen de grote steden van Polen, Litouwen, Belarus, Rusland en de Oekraïne gezien maar ook aan de sfeer er buiten mogen proeven. Dan zijn de contrasten met het platte land en de grote steden wel erg groot. De gebieden waar we doorheen gereisd zijn en dan me name ex Russische staten lopen ver achter met onze westerse wereld. Verbazend is het dat er mensen uit het veld komen lopen naar de enigste asfaltweg die er is en dat de huizen waarin ze wonen in onze ogen bouwvallen zijn. Je hoeft niet echt van de hoofdweg af om te zien hoe ze leven, ze leven aan de kant van de weg veelal met hun hele hebben en houden.  Als vervoermiddel hebben ze een fiets, sommigen een paardenkar uit het Floris en Sindala tijdperk maar dan voorzien van reflectoren. De rijken hebben een oude Lada die om te starten aangedrukt moet worden door het hele gezin.

Wel is men hard bezig om de achterstand in te lopen, wegen worden aangelegd met subsidie van de Europese Gemeenschap. Vooral in deze gebieden mag alles op die ene hoofdweg, je mag erop lopen, fietsen, met paardenwagen en met de auto of motor. Al zijn er twee rijstroken je mag er rustig met meerdere naast elkaar rijden als het maar past. Een praatje maken aan de kant van de weg of hoog tijd voor een sanitaire stop? Dat mag. Zonder helm of kentekenplaat rijden? Is blijkbaar ook ok. Geblindeerde ramen is ook ok, evenals getinte koplampen kortom het lijkt erop dat alles is toegestaan.

Jammer is het dat de mensen niet meer uit het commerciële gedeelte halen zoals in hotels en dan qua klantgerichtheid. Ze zijn niet klantgericht en dan bedoel ik de mensen in de hotels in Suwalki, Minsk, Smolensk,  Kiev en Rivne. Ik ben benieuwd hoe het erover 20 jaar uitziet en of de bevolking zich verder heeft ontwikkeld. Ik vermoed dat er een aantal generaties overheen gaan voor ze op het platteland net zover zijn als nu in de steden. Ik hoop dat het ze lukt.

Dit is het laatste verslag van onze Moskwatrip. Met dank aan onze reisgenoten, wij hebben ervan genoten.

Gerard & Reina