6 september 2010 Moskou

OekraïnePolen

We zijn weer in de Westerse wereld! En eerlijk gezegd na 3000 km te hebben rondgetoerd en gestuiterd in een voor ons onbekende wereld doet me dat goed. Dit is echt een vakantie van kijken en bekeken worden. Vanochtend zijn we vertrokken uit Rivne en nu op moment van schrijven zitten we 330 km verderop in Lublin in hotel Victoria naar ik vermoed een 4**** hotel en deze weldaad doet me goed.

Vanochtend zijn we na een nacht op een matras van 5 cm schuimrubber en een plank opgestaan voor het ontbijt. Een goed ontbijt, wel met droog brood en gevulde pannenkoekjes. Misschien dat er morgenochtend verse broodjes zijn, ik zou dat heerlijk vinden. Met de regenbroek aan, niet voor de regen maar voor de kou – het is 11 °C – gaan we richting de grens. Midden in Rivne staat aan de rechterkant tank nr. 029 als monument opgesteld, verderop grazen een paard en een koe op een rotonde. Iets wat in onze wereld geheel ondenkbaar is. Het regent inmiddels, bij een tankstation stoppen we niet om te tanken maar voor een sanitaire stop, om warm te worden en een kop koffie te scoren. Helaas er is geen koffie, wel koffie in een potje om op te lossen. De schoonmaakster biedt aan om water te koken en daar maak ik dankbaar gebruik van, de koffie en de bekers zijn snel gekocht. Ondertussen druppelen er meer reisgenoten binnen die de rest van de koffie opdrinken. Inge bedankt de schoonmaakster met iets kitscherigs uit Nederland waar ze erg content mee is.

Nog een uur en we zijn bij de grens eerst nog wat Rivna’s in de tank, de rest wisselen wel als we aan de andere kant zijn. Eerst de nodige stempels halen en we kunnen door al met al kost deze grensovergang ons 1,5 uur maar door dat we weer door de tijdzone gaan is het een half uur. Tijd is het om weer warm te worden en dat doen we met een kop echte koffie en een shaslik met friet, we laten het ons goed smaken en koersen aan op Lublin waar we om 15.30u. zijn. We hebben een kamer met een heerlijk zacht groot bed en genieten van een lekker warm bad. Heerlijk deze weldaad. We zijn het er over eens dat het voor ons lang genoeg geduurd heeft, we ruiken de stal en willen naar huis.