28 augustus 2010 Moskou

Wit-RuslandRusland

We hebben er weer zin in vandaag en dat is te merken aan het aantal motorrijders die om goed half acht al achter hun ontbijt zitten. Natuurlijk is inmiddels het ontbijt behoorlijk van samenstelling gewijzigd. Het aantal soorten gebakken pannenkoekjes of iets wat er op lijkt is behoorlijk in aantal toegenomen terwijl een “normaal” broodje bijna niet te vinden is. Het ontbijt is weer op de 22e verdieping maar het uitzicht is beduidend slechter dan gisteren. Gisteravond keken we over heel Minsk, nu is het grauw en druilerig.

Na het ontbijt halen we eerst de motoren van de bewaakte parkeer plaats halen maar dat is simpeler gedacht dan uitgevoerd. We moeten met de lift van de 22e verdieping naar de begane grond, maar als je met 22 tussenstops naar beneden gaat ben je wel even onderweg. Wij zijn niet de enigste gasten in het grote Belarus hotel. Er is een groep van 20 Belgische wielrenners – inclusief fietsen en begeleiding – ze fietsen in 18 dagen van België naar Moskou, deelnemers van een internationale hondenshow in Minsk met hun honden natuurlijk en dan geen 1 hond per deelnemer maar het liefst 3 in alle soorten en maten. Zo komt er een geknipte koningspoedel voorbij en doordat deze een apricot kleurige vacht heeft lijkt het net een baviaan. Een Bearded Collie in zijn rode huispak, een heleboel keffertjes die het meeste lawaai hebben, en honden waarvan de oren gecoupeerd zijn en overeind moeten blijven staan , zij hebben elastiekjes om de oren omdat die anders omvallen. Och,och je zal maar hond zijn. Naast dit kleurrijk gezelschap zijn er de deelnemers aan het Internationale Taek Wondo toernooi en als last but not at least zijn er de andere onopvallende gasten zoals wij.

De volgen de M2, de weg is eentonig, er valt niet veel te zien aan het glooiende saaie landschap. Ik word nat van het opspettend water van de het overige verkeer. Mijn SpongeBob zonnebril blijft vandaag voor het eerst de hele dag in mijn handschoenenkastje liggen. Het is geen pretje om achter de oude auto’s van de plaatselijke bevolking te rijden, ze lijken wel turf of kolen gestookt zo kwalmen en ruiken ze. Voor we de grens passeren  gooien we de tank nog vol, we betalen voor 25 liter 81000 RUB omgerekend is dit € 21,25. Een liter benzine 95 octan kost € 0,85. De passage aan de grens stelt helemaal niets voor, het enigste wat ze willen zien is het document wat we hebben gekregen aan de grenspassage van Litouwen naar Belarus.

Doordat we geen oponthoud hebben bij het passeren van de grens zijn we op tijd op plaats van bestemming. Onder het genot van een biertje worden de voorvallen van de dag besproken. Erg nieuwsgierig zijn Gerard en Henk wat voor busjes er toch aan de kant van de weg staan. Een medereiziger weet te vertellen dat het dames zijn en die  paddenstoelen per doosje verkopen.