26 augustus 2010 Moskou

Litouwen

Geen brommer vandaag maar een dagje Vilnius

Vandaag is het een feestdag. Reina is jarig! Daarom werden de motoren aan de ketting gelegd en alle deelnemers konden een vrije dag genieten in Vilnius. Gisteravond was ze al gefeliciteerd door Martijn en de overige deelnemers. Heel Vilnius en ver daarbuiten kon mee genieten van het gezang, we zaten n.l. op de 16e verdieping van het Crowne Plaza Hotel. Martijn – onze vrijwillige reisleider – verteld iedere avond tijdens het diner wat er die dag gebeurd is en wat er volgende dag op het programma staat.

Wij besloten eens wat cultuur te gaan snuiven. In Vilnius staat het KGB museum, het is het voormalig hoofdkwartier van de Stazi welke later door de KGB is overgenomen. Een indrukwekkend museum. Het is maar goed dat de muren niet kunnen spreken want als je er een tijdje hebt rondgelopen dan is het niet moeilijk te raden wat zich daar heeft afgespeeld. Zowel  beide partijen hebben zich op zijn zachts gezegd behoorlijk misdragen. Zeker in de kelder waren er ruimtes waar je bijna nog het menselijk geschreeuw kon waarnemen. Nee, het is beslist geen vrolijke tent. En als je dan ook nog bedenkt dat deze praktijken tot 1991 geduurd hebben.

Daarna maar eens lekker door de binnenstad gewandeld waar door allerlei voor ons vreemde letter combinaties dingen worden aangeprezen waar wij geen flauw benul hebben war er bedoeld wordt. Zo zijn we er nog niet achter of een meisje Reina wou feliciteren of dat ze andere bedoeling had. Moeten ze dan ook maar Gronings leren.

Bij terug komst in het hotel staat er in onze kamer een fles champagne, een bos witte rozen en een doos bonbons op tafel. Blijkt dat de KNMV de schenker is van deze leuke attentie. Vanavond hebben de GPSdokters – Henk en Gerard – weer spreekuur, er zijn een paar deelnemers die problemen hebben met hun GPS systeem of kaartmateriaal. Omdat Henk & Inge net als wij de notebook bij zich hebben met de nodige software zijn Gerard en Henk in staat sommige problemen op te lossen. Natuurlijk wel in ruil voor een …………………………