25 augustus 2010 Moskou

PolenLitouwen

Als wij nog bezig zijn wakker te worden staat Martijn al buiten bij de motoren, hij is bezig de extra sloten van de motoren te verwijderen. Samen met zijn collega reisleider Tjip zorgen ze ervoor dat alle motoren extra gezekerd worden door middel van kabelsloten van ettelijke meters lang. Toch fijn dat ze het doen evenals het begeleiden van deze reis op vrijwillige basis.

Het is vandaag aanzienlijk koeler als de afgelopen dagen, alle ritsen in mijn jas zitten nu dicht. Er staat een stevige wind die de motoren op zijn tijd een beste zwieper meegeven. Henk & Inge rijden voorop, in Gerard zijn kaart materiaal zit een bug, de route wordt wel weer gegeven maar het kan best zijn dat hij door het weiland rijden moet, ik zit op mijn eigen 2e plek.  Na 44 km zijn we bij de grensovergang van Polen naar Litouwen, er is eigenlijk niets aan we kunnen gewoon doorrijden. Er zijn wel douanebeambten maar die blijven rustig in hun auto zitten te observeren. We gaan onder de enclave Kaliningrad door, wil je hierdoor dan heb je een visum nodig. Opvallend is het verschil tussen Polen en Litouwen, Litouwen is veel schoner en netter, minder grauw. Het landschap doet Scandinavisch aan, het glooit er is veel bos en watergebieden. We rijden door Druskininkai op zoek naar een pinautomaat. Ik sta op de parkeerplaats te wachten als ik aangesproken wordt door een jonge vrouw. Ze is benieuwd naar waar we vandaan komen en wat onze bestemming is, zelf is ze ook motorrijdster maar is nog niet buiten de grenzen van Litouwen geweest, we hebben haar attent gemaakt op de FIM Rally wie weet zien we ze daar een keer.

Op de route staat ook het beeldenpark Grutas Parkas. Dit is een park waar men de beelden van het communistische tijdperk heeft verzameld. Wij slaan dit park over omdat we in Budapest zo’n park hebben bezocht. We kunnen lekker door denderen naar Trakai, er is hier een kasteel wat we kunnen bezichtigen. Echt lekker dender ik op een gegeven moment niet meer, knor de 4e heeft dorst en ik ben dan ook blij met een benzinepomp in dit toch wel dun bevolkt gedeelte van Litouwen. Het kasteel laten we voor wat het is, wel schaf ik me een witte Breznjevmuts aan na eerst te hebben gepangeld met de verkoper. Nog 30 km dan zijn we bij het 5 sterren Crown Plkaza hotel in Vilnius wat een heel verschil is  met het 2 sterren sporthotel van gisteren in Suwalki.

We zijn na het eten op de 16e verdieping van het hotel naar de binnenstad van Vilnius gewandeld. We hebben zin om vanavond lekker te stappen maar het zit ons niet mee. De tentjes in de binnenstad sluiten om 23.00u. en op de weg naar het hotel vinden we nog een bar die open is, het bier is niet je van het maar met een voorraad pepsels erbij is het te doen. Op een gegeven moment komt er een man binnen die meer bier gehad heeft als wij. Hij laat zien wat er onder zijn blouse zit en wij zijn daar niet blij mee. Hij verteld dat hij chirurg is en bij de politie werkt, waarop Gerard gevat opmerkt “zorg je voor je eigen patiënten voorraad?”

Morgen staat er geen route op het programma, we zijn vrij in ons doen en laten. We beginnen met niet te vroeg op te staan en daarna sightseeing Vilnius. Vrijdag gaan we de grens over naar Minsk (Belarus).