24 augustus 2010 Moskou

Polen

De route van vandaag gaat van Warschau naar Suwalki in het noordoosten van Polen. Warschau heeft net als alle andere grote steden last van de ochtend- en avondspits. Opvallend is het berenverblijf van de dierentuin dat middenin al die drukte van de stad vrij toegankelijk is voor het publiek , het is vanaf de grote weg te zien en bereikbaar. Het verkeer raast langs de beren heen. Daarnaast moet opgemerkt worden dat de infrastructuur bij lange na niet toereikend is om alle verkeer te verwerken.

Het is 20 km van het Novotel tot buiten de bebouwde kom we hebben er slechts een uur overgedaan. Het asfalt was zoals we gewend waren slecht maar éénmaal op de 62 ging er een wereld voor ons open. Er is toch goed asfalt in Polen we snorren erover de machines zingen het uit. Op gezette tijd halen we een vrachtwagen in en dat is het dan ook.  Het grootste gedeelte van de dag rijden we door het Mazurski Park, het is een gebied van ruim 200 meren. De ene keer hebben we het water rechts en dan weer links van ons. Omdat de route 400 km is ligt het tempo hoog maar het asfalt en de wegen lenen zich ervoor. Het weer is goed 25 C met wind van zee. Maar goed dat er wind is dat maakt het rijden wel zo prettig, de beloofde 1 mm regen hebben we gehad.

We komen door grote en kleine plaatsen, opvallend is het verschil in bouwstijlen het is net of wat voor huis je ook wil bouwen alles toegestaan is. Misschien is er geen Poolse welstand commissie zoals in Nederland. Zelfs als je aan elkaar bouwt kan je nog zelf bepalen wat voor dakpannen je wil, de buurman heeft rode singles , dan mag jij groene pannen en de buurman ernaast kan er platen opleggen, een erg rommelig en kleurrijk gezicht. In grotere plaatsen zijn de grotere flats of woonkazernes vaak grauw van kleur en slecht onderhouden.

Vlakbij Ketrzyn is de Wolfsschanze, dit is de plek waar tijdens de WO II de inval naar het oosten gecoördineerd werd door Hitler en zijn manschappen.  Er zijn resten te zien van de bunkers waarin men in vertoefde. Het is niet zoals bij ons dat het bewaard en bewaakt wordt als erfgoed.

We overnachten vandaag in een soort van sporthotel, het is heel ander hotel als we de afgelopen dagen gehad hebben. Het is een twee sterren hotel en dan naar Poolse begrippen. Het eten was uitstekend, en nu is het tijd voor een Zyweck,  een Pools biertje.