20 augustus 2010 Moskou

Vanochtend om 7.30u opgestaan, na de dagelijkse rituelen en het ontbijt gaan de motoren uit de garage. Gauw nog even wat erbij gestopt wat ik op het laatst toch mee wil hebben want zoals ik gisteren al vertelde hebben we onze bagage toch wel heel errug netjes ingepakt . Onder mijn zitting zit de voorraad kleding, in de topkoffer van alles en nog wat zoals niet te vergeten oerhollandse drop en het kleine notebookje waar ik onze reisverhalen onderweg op tokkel. Gerard heeft een tanktas mee in hoofdzaak voor de routerol met de uitgeschreven route voor het geval de gps in de oostblok landen de weg kwijt raakt. In de tanktas zitten de regenbroeken, fototoestel en overige onzin. In de rechterkoffer (let op R = Reina) zitten mijn spullen voor onderweg en in de linker die van Gerard of L van vul maar in.

Om kwart voor 9 een bakkie koffie bij de buuf in haar flanelletje en om half 10 waren we klaar om af te reizen. In het begin ben ik altijd aan het bedenken wat we vergeten zijn maar ik heb het tot nu toe niet kunnen bedenken. Zoals gewoonlijk moet ik regelmatig een sanitaire stop en dat gevoel had ik vandaag al op tijd. Bij Varsseveld begon ik al te verschuiven (laat Westervoort – Varsseveld hooguit 60 km zijn) toch heb ik netjes zitten te wiebelen tot we er 120 km op hadden zitten. De koffie hebben we gehad bij de Portugese Italiaanse IJsalon in Steinfurt, Gerard deed de bestelling en ik had de sprint naar het toilettarium. Het was lekker weer om te rijden vandaag niet te koud en niet te warm alhoewel Gerard op tijd wat tochtgaten van zijn jas had open geritst en ik het aandurfde zonder mijn kolletje. Een groot gedeelte hebben we gereden over de Lüneburgerheide. Je kan zien dat ze ook hier last hebben gehad van de droogte en dan met name aan de loofbomen. Het blad is dor en grijs. Het zou met niet verbazen als deze herfst de bomen vroeg kaal zijn. Met regelmaat kwamen we een grote groene Nederlandse Claas tegen die het druk had met dorsen. Alhoewel er niet veel te dorsen val t, want ook de gewassen zijn klein gebleven door de droogte. Dwars door Celle koersen we aan op Wittingen. Bepaalde stukken van de rit komen ons bekend voor temeer omdat het de 3e keer is dat we bij Landgasthaus Piep in Erpensen overnachten.

De fotos’ van het vertrek: