18 juni en 19 juni 2012

De terugreis.

In Menton – het zuidelijkste puntje van ons Rondje Zwitserland en 20 km van Monaco – hebben we eerst allerlei telefoontjes gepleegd met de hotels die wij nog zouden bezoeken op onze verdere tocht. Het annuleren ging zeer gemakelijk, ook mede dankzij de behulpzame baliedames van het hotel.

Om 10.00 uur zijn Bennie en Jan O. verder gegaan met de officiële route en wij zijn eerst weer richting Italië gereden. Mapsource gaf aan dat de snelste route via Italë, Zwitserland en Duitsland gaat. Het einddoel van deze dag ligt ergens in Duitsland. Motoren starten en karren maar. Een kleine 2 uur later passeren we Genua via de mooie Autostrada langs de kust. Na 3 x tanken staan we bij de Zwitserse grens waar we verplicht zijn om een vignet te kopen anders komen we het land niet in.

Het asfalt in Zwitserland ligt er prachtig bij maar dat mag ook wel voor die vignetprijs. Maar de prijs van het vignet is inclusief doorgang van de Gotharttunnel. Foei wat een lange buis hebben ze door de berg gejaagd. Ergens halverwege de tunnel geeft de temperatuurmeter van Gerard zijn BMW 38 graden aan. Het ademen gaat niet echt prettig en al dat fijn stof maakt het er niet gemakkelijker op. Maar zoals altijd is er altijd licht aan het eind van de tunnel. Deze keer is dat na bijna 17 km. Dit is echter wel koud licht, de grens tussen warme en koude lucht ligt duidelijk hier, zo ergens over de Alpen. Na 20 kilometer stoppen we om de binnenjas weer in de jas te ritsen. Ook de regenbroeken trekken we aan. Dit betekend dat Nederland weer in zicht komt.

Het zijn prachtig mooie vergezichten in Zwitserland, je kunt ze zo gebruiken voor een puzzel. Na Basel sturen we richting Duitsland. Bij de eerste de beste afslag verlaten we de Autobahn richting Haltingen en komen in de plaats Weil am Rhein. Nooit van gehoord.  Bij de eerste de beste Gasthaus kloppen we aan, we krijgen niet bepaald een up to date kamer maar we zijn te moe om verder op zoek te gaan. Ik schat in dat de laatste investering 20 jaar geleden heeft plaats gevonden. Maar goed we kunnen slapen. Reina heeft daar eerst niet de wonden gelikt maar verzorgd en zijn we met aangepaste snelheid naar een Grieks restaurant gegaan waar het goed eten en drinken is. Daarna in het donker terug gehobbeld en het bed opgezocht.

De volgende ochtend zijn we verder gegaan met het genieten van de oude meuk in het Gasthof met de daarbij behorende vriendelijkheid. De bewuste dame is iemand van Ab Sofort en dult geen tegenspraak.  Het is geen aanrader voor andere reizigers en we komen er zeker niet weer. Na het innige afscheid met onze gastvrouw snel onze motoren weer op de Autobahn gezet. Bij de eerste benzine stop worden we vermaakt door een bestelbus uit Estland met 8 personen erin. Ze zijn aan de kant gezet door (waarschijnlijk) de vreemdelingenpolitie. Deze vreemdelingenpoilitie rijdt in onopvallende auto’s  tussen het vakantieverkeer, het lijken net jonge stelletjes die ook op vakantie gaan. De bus is erg zwaar beladen en de paspootrtcontrole is evenals de bagagecontrole niet mis. Hoe dit afgelopen is weet ik niet maar of ze snel hun thuis land bereikt hebben geloof ik niet.

De rest van de dag is het niet veel meer dan tanken, koffie drinken, eten en rijden. Tegen 17.00 uur rijden we Westervoort binnen. Nu moet de teen van Gerard en de achterrem van Knor de 5e gerepareerd worden.

Het was een rondrit waar we – ondanks de lange dagafstanden en de vele bochten – toch met plezier op terug te kijken. Ook deze keer veel gezien en meegemaakt, misschien wel teveel meegemaakt. Zeker voor Reina was het bochtenwerk teveel van het goede. Genoten hebben we van het gezelschap van Jan O en Bennie met hun discussies en de uitspraken in het onvervalste Achterhoekse dialect.  

 

 

Een gedachte over “18 juni en 19 juni 2012”

  1. Wat een verhaal deze ronde van Zwitserland, sneeuw, ijs, hellinkjes van 30% en een aandenken bij een van je onderdanen. Wat een mens al niet moet doormaken!

Reacties zijn gesloten.